Jak skutecznie oszczędzać na zakupach dla zdrowej diety? – 7 podstawowych porad
Gdy ceny zakupów idą w górę, utrzymanie pożywnej diety może być trudniejsze. Na jakie produkty należy zwracać uwagę i jak stosować zbilansowaną dietę, nie wydając zbyt wiele?
1. Zrób listę zakupów aby skutecznie oszczędzać
Zanim wybierzesz się do sklepu, zanotuj swoje przykładowe menu na dany tydzień. Na tej podstawie zrób listę zakupów. To może być oczywista rada, ale warto ją przypomnieć. Planowanie pomoże Ci nie zapomnieć o tym, czego potrzebujesz i uniknąć powtarzania produktów, które już masz. Tygodniowy jadłospis nie musi być sztywny. Lepiej potraktować go jako elastyczny przewodnik z pomysłami.
Staraj się nie robić zakupów, gdy jesteś głodny. Badania wykazały, że jesteśmy bardziej skłonni do kupowania więcej (i to nie tylko jedzenia), gdy jesteśmy głodni.
2. Szukaj produktów o długim okresie przydatności do spożycia
Kupuj żywność, która może być przechowywana przez długi czas:
zboża, makarony, zioła i przyprawy;
ryby w puszce, fasola, nasiona roślin strączkowych, owoce, pomidory i kukurydza w puszce;
mrożone owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, mięso i ryby.
Mrożonki są często tańsze niż świeże odpowiedniki. Jest to również świetny sposób na zmniejszenie ilości odpadów spożywczych, co jest dobre dla planety i Twojego portfela.
3. Szukaj tańszych marek
Spróbuj przestawić się na tańsze marki i produkty marki własnej supermarketów — często nie różnią się one zbytnio jakością. Ogólnie rzecz biorąc, nie zawsze istnieje duża różnica pod względem smaku i zawartości składników odżywczych między drogimi i premium asortymentami. Przy okazji mała wskazówka — tańsze produkty nie zawsze znajdują się w widocznym miejscu w sklepie. Droższe produkty są zazwyczaj umieszczane na wysokości oczu na półkach.
Uważaj na oferty specjalne. Możliwe, że tak naprawdę nie potrzebujesz oferowanych produktów. Skończy się to marnowaniem pieniędzy, nawet jeśli wydają się być okazjami. Szczególnie jeśli są to produkty łatwo psujące się.
4. Przedłużenie trwałości świeżych produktów
Jeśli okaże się, że masz w domu świeże produkty, które wkrótce stracą ważność, możesz je ugotować, a następnie zamrozić. W ten sposób ograniczasz marnotrawstwo żywności, przedłużasz okres przydatności do spożycia i masz w zamrażarce gotowy posiłek, który z pewnością zaoszczędzi Ci jednego leniwego wieczoru. Przykłady potraw, które można gotować partiami i zamrażać: zupy, gulasze, sosy do makaronów.
5. Uważaj na produkty ekologiczne
Produkty ekologiczne są zazwyczaj dużo droższe, ale niekoniecznie lepsze. Z punktu widzenia zdrowia, niektóre produkty ekologiczne mogą być nieco bardziej odżywcze, niż żywność konwencjonalna (nieekologiczna). Różnice te są zazwyczaj nieistotne. Niektóre badania nie wykazały żadnej różnicy między żywnością ekologiczną a konwencjonalną.
6. Dodaj do swojej diety budżetowe źródła białka
Ze wszystkich składników pokarmowych (odżywczych) białko jest najbardziej sycące. Oznacza to, że sprawia, że dłużej czujesz się syty. Białko to nie tylko mięso i jajka. Do budżetowych źródeł należą rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, ciecierzyca, soczewica, fasola mung), mleko, jogurt, ryby w puszkach (tuńczyk, łosoś, makrela, sardele).
Mrożone mięso, ryby i kurczak są często tańsze, niż świeże. Ryby w puszkach też zwykle są tańsze. Czerwone mięso jest dobrym zamiennikiem dla roślin strączkowych.
7. Użyj zamrażarki
Zamrażarka jest twoim przyjacielem. Wykorzystaj je w pełni, aby zaoszczędzić i ograniczyć marnowanie żywności. Większość żywności można zamrozić aż do daty ważności. Zamrażarka działa jak przycisk pauzy — żywność się tam nie psuje i większość bakterii nie może się w niej rozmnażać. Na przykład, czy wiesz, że możesz zamrozić jajka (musisz je tylko najpierw rozbić)? A przyprawy i ser? Jak najbardziej!
Więcej artykułów o zdrowym odżywianiu znajdziesz w portalu z poradami Objaw.pl.